Sacha Wendt

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS


SACHA WENDT

Adres atelier: GATE 51
Noodweg 51 (vliegveld)
1213 PW Hilversum

www.sachawendt.nl

Sacha Wendt ziet zichzelf meer als ambachtsvrouw, dan als beeldend kunstenares. Ze heeft aan de modevakschool de opleiding kostuums maken gedaan, waar ze zich alle kneepjes van ambachtelijk werken eigen heeft gemaakt. Na haar opleiding is ze de (straat-)theaterwereld in gerold. Ze begon haar eigen atelier en werkte als ontwerpster en uitvoerster van kostuums voor onder andere TV, film, commercials, theater en festivals.

Vanaf 2012 is Sacha Wendt begonnen met haar 2D tassenlijn. Ze ontwierp voor een theater typetje een cartooneske 2D schooltas als attribuut. “Toen we zijn kostuum gingen passen, zei Sacha lachend ik heb nog een bijpassende schooltas voor je”. Degene die het typetje speelde zei: “dit moet je op de markt brengen”! Zo is haar 2D tassenlijn ontstaan. De schooltas had ze van het materiaal skai gemaakt en dat was nu op, ze ging op zoek naar een alternatief. In die tijd was ze bezig met het maken van gordijnen van dikke vilt. Dit bracht haar op het idee om bij haar vilt leverancier een lap vilt te vragen en hiermee te experimenteren. Ze kwam met een 2D tas terug bij haar vilt leverancier en hij vond het zo humoristisch dat ze tot op de dag van vandaag nog goed contact met hem heeft. “Vilt is een heel handig materiaal om mee te werken, want het is erg plat. Daarnaast is vilt waterafstotend, dat is ook een ideale eigenschap voor een tas”. Naast het materiaal vilt, maakt ze ook tassen van leer en lakleer.

Binnen haar 2d tassenlijn kwam eerst het schooltasje, later een koffer en nog later een damestasje. Tegenwoordig maakt ze ook sleeves voor laptops en hoesjes voor mobiele telefoons. Allemaal met dezelfde kenmerkend cartooneske vormgeving. Ondertussen is haar tassenlijn te koop in diverse musea in Nederland en heeft Sacha Wendt haar eigen webshop. Sacha is erg trots op haar werk en vindt het geweldig dat haar 2D tassenlijn onder andere te koop is in het Gemeente Museum van Den-Haag. Haar 2D tassenlijn met een cartoonesk zwart lijntje passen namelijk goed bij het werk van Mondriaan.

Haar inspiratie haalt ze uit dingen die ze mooi vindt. Ze heeft een grote fascinatie voor de oude koffer-sets van vroeger. Ze vindt het mooi dat er in een koffer weer een kleinere koffer gaat en daarin weer een kleinere en ga zo maar door. Ook vindt ze het mooi aan de koffers van vroeger dat elke koffer zijn eigen functie had. Zo zijn haar ronde tassen geïnspireerd op de hoedenkoffers van vroeger. Verder vindt ze het beeld van vrouwen met vele tassen aan hun armen, zoals te zien is in de serie Sex In The City fascinerend. Vanuit dit beeld heeft Sacha een tas op een tas op een tas gemaakt. Je ziet drie tassen op elkaar die samen één tas vormen. In elke tas kun je ook daadwerkelijk iets opbergen.

Sacha krijgt veel positieve en vrolijke reacties op haar tassen en deze leiden tot leuke gesprekken. Haar tassen roepen iets verrassends op. Zo ziet ze bijvoorbeeld vaak verbaasde gezichten van mensen die langs lopen en dan weer terugkomen en zeggen: “Hè, het perspectief van deze tas draait niet mee”. Haar tassen zetten je op het verkeerde been. Dit geldt zeker ook voor haar meest recente ontwerp, een tas uit de ‘Cardboardbox bags’ serie. De tassen hebben een groot optisch effect. Het lijkt een kartonnendoos, maar in feite is het een goed draagbare leren tas met een magnetische sluiting.

 

Louisiana Antraciet Ivoor

Cardboard-bag