Monique van Wijk

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Monique van Wijk

Leeghwaterstraat 43A
1221 BC Hilversum

Open atelier op 22/23 juni

Aanwezig in Museum Hilversum op zondag 30 juni bij Kunst bij de Koffie

www.moniquevanwijk.nl

 

Schilderen is van jongs af aan Monique’s grote passie geweest. Al op haar zestiende werd ze aangenomen op de kunstacademie. De leraren hadden plezier in haar enorme enthousiasme voor verf. Het was de tijd van de conceptuele kunst en slechts enkelen verheugden zich op het werken met verf en kleur. Ook wist ze al vroeg dat ze een voorliefde had voor de portretkunst.
Haar methode is bijzonder. Natuurlijk werkt ze vanuit een plan, want het portret moet gelijkend zijn. Maar na vaststelling van houding en compositie, werkt ze vanuit donkere transparante kleuren naar licht toe. In dunne lagen bouwt ze het portret op. Intuïtief weet ze wanneer het eindresultaat de sfeer en de kern van de geportretteerde weergeeft. Zo ook bij de getekende portretten. Met aquarelpotlood op papier weet zij de essentie van de geportretteerde zeer goed te vangen. Deze techniek gebruikt zij zelfs met louter wittinten.

Lange tijd schildert Monique ook portretten van honden. Soms met hun eigenaar. Ze bouwt deze schilderijen op dezelfde wijze op als haar andere werk. Omdat ze meestal in opdracht schildert, gaat het meeste werk haar atelier uit. Soms vindt Monique dit best jammer. De komende jaren wil de kunstenares meer tijd besteden aan haar vrije werk. Dit werk geeft haar voldoening, omdat ze nog meer kan afgaan op haar intuïtie.

Wat Monique ook doet, is het portretteren van honden en van dierbare overledenen. Verf en de portretkunst zijn haar blijvende inspiratiebronnen. In haar atelier zal zij u hier veel over kunnen vertellen.