Hanke Wiegand

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Hanke Wiegand

 

Alleen 23 en 24 juni atelier geopend, 2e weekend niet.
Mussenstraat 11C
1223 RB Hilversum

www.studiohankewi.com

Hanke Wiegand is beeldend kunstenares. Ze is begonnen met het maken van sculpturen in textiel, maar maakt nu beelden van brons, steen en synthetische materialen. Haar stijl is vaak intuïtief, ze maakt wat haar gevoel haar ingeeft en ze schetst snel met bijvoorbeeld het materiaal was. Eén van de thema’s in Hankes werk is de overdracht van kennis, onderwijs en verbinding tussen mensen. Een goed voorbeeld hiervan is het beeld The girl with book and flower. Dit is een marmeren beeld (gemaakt in 2013) dat particulier is aangekocht en ergens in een tuin in Nederland staat. Dit beeld is geïnspireerd op het levensverhaal van Malala Yousafzai, een Pakistaans meisje en dochter van een leraar. Ze is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen.

Studio Hankewi is niet te missen; voor Hankes atelier staat een blauw/paarsachtige oudere dame met een rollator. Op de rollator staat een bankschroef en tussen de bankschroef zit een boek geklemd. Dit boek heeft als titel: “De schoonheid van antiek”.
Dit beeld van een oude dame trekt meteen je aandacht, (zie foto) en heel even denk je dat er echt een oud dametje staat. Haar studio bevindt zich op de inspirerende omgeving: ‘Werf 35’. Op deze creatieve broedplaats zijn diverse kunstenaars, (sociale) ondernemers, ontwerpers, een restaurant en café gevestigd.

Het beeld The wisdom of an old lady heeft Hanke gemaakt in het kader van Expo on Tour Women Reading. Hanke is een heel gedreven persoon en zij vertelt graag over haar werk, haar inspirerende werkomgeving en haar leerlingen. Haar kunstenaarschap combineert ze met het geven van creatieve workshops en een baan als vakdocent CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) op een middelbare school. Zelf zegt ze hierover: “Het maken van kunst in combinatie met lesgeven is voor mij een uitdaging. Beide banen versterken elkaar, inspireren mij om nieuwe sculpturen te ontwerpen en te realiseren, maar ook om de mooie aspecten van kunst en cultuur over te brengen aan jongeren. Niet om alleen over kunst te leren, maar ook van kunst te leren, het zogenaamde Art-Based learling”.

Een ander mooi voorbeeld van Hankes werk is het beeld dat in 2016 is aangekocht door Bibliotheek Hilversum. Langs de ‘s-Gravenlandse weg in de tuin van Bibliotheek Hilversum ligt een meisje te lezen in haar boek. Hanke vertelt hierover: “Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én samenleving. Een kind dat goed onderwijs volgt, creëert kansen voor de toekomst en krijgt kennis die het kan doorgeven aan volgende generaties”. (Zie hier)

Hanke vindt onderwijsvernieuwing belangrijk en maakt zich hier hard voor binnen haar school. Kunst als middel en niet alleen als doel op zich. Juist in de 21e eeuw, waarbij in het onderwijs het ontwikkelen van vaardigheden gestimuleerd wordt, kunnen kunst en cultuur hierbij een interessante en ondersteunde rol spelen. Veelal werkt zij met culturele instellingen in de omgeving samen, waarbij al tal van projecten zijn gerealiseerd.

Zelf heeft ze diverse opleidingen genoten; twee verschillende kunstacademies afgerond en ze heeft haar MA Kunstgeschiedenis te Leiden behaald. Tijdens de open atelierdagen exposeert ze beelden en sculpturen van diverse materialen.Een van haar nieuwe werken is De eeuwige jeugd een oude vrouw zittend op een skippybal.