Gerard van Santen

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Gerard van Santen

Adres: In winkel ‘Papier Hier’
Kerkbrink 21-23, 1211 BW Hilversum

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni. Aanwezig in Museum Hilversum op 30 juni Kunst bij de koffie

www.gerardvansanten.nl

Gerard van Santen laat dit jaar ander werk zien dan in 2018. Hij keert weer terug naar het stripverhaal, of hij zet juist een volgende stap, zo kun je het ook zien. Van Santen, professioneel opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, heeft in zijn kunstenaarsleven al heel wat stappen gezet. Portretopdrachten,wandschilderingen, illustraties, ambachtelijke etsen en litho’s, steeds probeert hij de tijdgeest te pakken en een nieuwe wereld in te stappen.
Lang was dat voornamelijk grafiek met geometrische figuren. Als kind kwam hij al bij Escher over de vloer, zijn ouders waren bewonderaars van Escher, en vrienden introduceerden hem bij de kunstenaar. Daarmee exposeerde hij ook tijdens de Open Atelierdagen van 2018. Maar hij beheerst meerdere stijlen, ook het figuratieve, de perspectieven en de gelijkende portretten, zelf omschrijft hij zijn werk nu meer als ‘crossovers’, de combinatie van meerdere stijlen in één kunstwerk. Je ziet erin terug dat hij een ervaren striptekenaar is. Of is geweest, want die stijl ligt alweer vier levens achter hem.

Gerard van Santen is een harde werker: om 9 uur beginnen, buffelen tot de lunch, ’s middags weer verder, en ’s avonds ook nog wat uren maken. ‘Aan werklust heb ik geen gebrek’, zegt hij er zelf over. Dat is wel nodig ook, want al zijn kunstwerken komen tot stand met veel voorstudies, schetsen, zwart-witte en gekleurde varianten (mislukte schetsen gooit hij direct weg); om uiteindelijk tot de composities te leiden waar hij tevreden over is. Hij heeft er meerdere tegelijk onder handen, met de één is hij maanden of  zelfs jaren bezig, de andere kan een voltreffer zijn die in een week afgerond is.

In zijn kleine huisje aan de Laanstraat zou je klein werk verwachten, maar dat is niet het geval, haast alles is groot opgezet, gericht op exposeren in een veel grotere ruimte dan waar hij zelf over beschikt.
Gerard van Santen is lid van het kunstenaarscollectief Kunstliefde in Utrecht, en heeft aan veel gerenommeerde exposities en biënnales meegedaan. Zie daarvoor zijn website. Maar ga ook vooral zijn werk bekijken.

 

Gerard van Santen - Industriegebied

Industriegebied

Nostalgia

Gerard van Santen - Explosief

Explosief