Dick Sierksma

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Dick Sierksma

Adres Open Atelierdagen:
GATE 51, Noodweg 51, samen met anderen
(bij vliegveld) 1213 PW Hilversum

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni.
Aanwezig in Museum Hilversum op zondag 30 juni bij Kunst bij de Koffie

www.dicksierksma.nl

Kunstenaar Dick Sierksma heeft een fascinatie voor hout. Hij maakt houten beelden, vaak van dieren maar steeds vaker kiest hij voor abstracte vormen.
Dat dieren een hoofdrol spelen in het werk van de kunstenaar is niet toevallig. Hij heeft een grote liefde voor de natuur en is van mening dat de mens schandalig met haar omgaat, bijvoorbeeld wat betreft de ontbossing van de wereld. Hij wil met zijn kunstwerken de natuur laten zien, niet de mens. Dick krijgt het hout voor zijn beelden van mensen of hij vindt het zelf in het bos. Zolang het materiaal Nederlands is, kan hij het gebruiken. En hij werkt altijd hard door. Al het andere vindt hij eigenlijk tijdsverspilling. De kunstenaar heeft eveneens lang met een ander materiaal gewerkt; hij maakte keramische beelden, voordat hij zo’n vijftien jaar geleden ook begon met het creëren van zijn houten dieren.

Door het materiaal zelf laat hij zich inspireren. ‘Mijn motivatie om met hout te werken is om te laten zien hoe fantastisch prachtig hout is. Het is zo’n mooi natuurlijk materiaal. Als je het schors eraf haalt, zie je de kleuren en lijnenpatronen. En in oud hout, wat bijna is vergaan, zie je de prachtigste tekeningen en lijnen. Dat vind ik zo fraai.’ Door te kijken naar het stuk hout, komen de beelden vanzelf in hem op. De kunstenaar laat zich in zijn werk leiden door het zien van toevalligheden. Soms weet hij in een keer wat hij gaat maken, soms duurt het langer. Maar uiteindelijk komen de beelden, daar heeft hij altijd vertrouwen in. Zijn kunstwerken moeten ook dynamiek hebben, dat vindt hij belangrijk. Om de beweging in een beeld te krijgen, zaagt hij soms een werk doormidden en draait hij het afgezaagde gedeelte om, waarna hij het terug bevestigt. En Dick doorloopt zelf het hele proces; van de kettingzaag tot het schuurpapier en de witte bijenwas.

Dick Sierksma - Golvend

Golvend

Dick Sierksma - Bultrug

Bultrug