Nieuw werk oktober ’22

Ozlem Tas

The One”
The One is the ultimate reality and source of all existence. It may reflect specialty, happiness, uniqueness, reality, beginning, success, love, energy, determination and independence..
One is a part of the Symbols of life series. Inspired by old Japanese symbols. 

Mark van Praagh

Time to say SORRY. Tijd voor een ritueel:
Het is tijd dat de Nederlandse Staat excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland.
Het stadsbestuur van Amsterdam maakte al excuses in 2021 tijdens het Keti Koti festival op 1 juli. Rotterdam volgde kort daarna. TWEELUIK TIME TO SAY SORRY
Luik 1
: TIME FOR SILENCE. De gesloten ogen verbeelden de stilte, inkeer, besef – voor zover dat mogelijk is – van wat er gebeurd is tijdens de slavernij. Het kan ook een vorm van gebed zijn.
Luik 2: TIME FOR AWAKENING. De open ogen verbeelden het onder ogen willen zien en dat de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden ook in het heden voelbaar zijn. Het slavernij verleden en de rol van Nederland daarin houdt mij al veel langer bezig. Ik las onlangs het boek “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom over de slavernij in Suriname. Ik was opnieuw geschokt door deze gruwelijke geschiedenis. Ik ben geboren op Curaçao en woonde daar tot mijn zevende jaar. Mijn grootouders woonden in het begin van de twintigste eeuw in het toenmalige Indië. Zo zit het koloniale verleden van Nederland ook in mijn genen. Ik word me meer en meer bewust dat ons koloniale verleden diepe wonden heeft gemaakt en de gevolgen daarvan nog steeds voortduren.