Gerard Janssen

[smartslider3 slider=”13″]

Voor meer informatie, website:chiaroscuro.nl

Schilderen gaat voor een belangrijk deel over het ‘vangen van licht

Gerard Janssen  (1953) volgde zijn opleiding aan de Ateliergroep Beeldende Kunst te Hilversum. Hij schildert met olieverf, meestal op linnen doek. Zijn onderwerpen zijn portretten (tronies), maar ook stillevens.

De portretten zijn veelal geïnspireerd op de Commedia dell’Arte, een Italiaanse theaterbeweging die zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Kleurrijke rondreizende gezelschappen, verkleed en toegerust met maskers, vertolkten op vaak humoristische wijze hun stereotiepe rollen (Pulcinella, Arlecchino) voor het volk.

De kunstenaar als verhalenverteller is een interessante invalshoek die Gerard in zijn portretten ook een rol laat spelen. Wat vertelt een portret over de afgebeelde persoon? Wat kan een schilderij aan verhalen oproepen bij de toeschouwer?

Daarnaast schildert hij stillevens. Schilderen gaat voor een belangrijk deel over ‘het vangen van licht’. Licht verlevendigt, het zet de voorstelling in beweging.

Zijn atelier waar hij ook lesgeeft heet Atelier Chiaroscuro. Chiaroscuro is Italiaans voor clair-obscur. Het beroemde licht van Rembrandt en Caravaggio. 

Hieronder (binnenkort – nu nog niet) werk dat hij exposeert in de oude C&A, met gegevens over maten, materialen en prijzen.