Nicolaas de Schrijver

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Nicolaas de Schrijver

 

Adres:
Naarderstraat 84
1211 AM Hilversum

www.artanic.nl

Nicolaas heeft veel specialisaties en bij allemaal richt hij zich op iets anders. Hij maakt organische sculpturen van steen en hout. Hij is geïnspireerd door onder andere de oudheid, Michelangelo Aristide, Maillol, Lehmbruck en Henri Moore. Zijn schilderijen met kleurstellingen zijn gebaseerd op de kleurentheorie en de kleurencirkel. In zijn tekeningen onderzoekt hij spanningen tussen zwart en wit en hij fotografeert alles wat in het oog springt (mensen, natuur en ruimtelijke ordening).

Naast het kunstenaarschap heeft hij gewerkt in het maatschappelijke veld. Hij heeft de academie voor kunstzinnige therapie gedaan en daar ontwikkelde hij de interesse voor wat kleur en ruimtelijke vormgeving met de mens doet in relatie tot ziekte en gezondheid. Hij onderzoekt de relatie tussen de mens en kunst – tussen psychologie en kunst: Wat doet het met de toeschouwer? Zo zit hij in het bestuur van Visual Thinking Strategie Nederland. Deze Stichting heeft een methode ontwikkelt voor het kijken naar kunst. VTS wordt onder andere toegepast op basisscholen, bij behandeling van mensen met hersenletsel en in de scholing van artsen.
Doordat hij een therapeutische opleiding volgde, kwam hij erachter dat er een kracht bij de mens loskomt door bezig te zijn met kunst. Hij heeft bijvoorbeeld een project gehad met astmatische patiënten, die hij landschappen liet schilderen. Wat daarin opviel is dat deze patiënten een hoge horizon moesten schilderen waardoor er een relatief klein deel uit lucht en wolken bestond en een veel groter deel uit het landschap/aarde. Hij heeft met ze geoefend om de horizon te verlagen om meer luchtpartij in het schilderij te brengen. Hij heeft tijdens dit project de reacties gepeild onder de patiënten: Sommigen hadden het gevoel dat ze meer ruimte in zichzelf kregen.

Nicolaas schildert en tekent al vanaf jongs af aan, haalde goede cijfers voor tekenen op school, maar hij dacht er niet aan om naar de kunstacademie te gaan. Hij ging meer de medische kant op en werkte jarenlang op de operatiekamer in ziekenhuizen. Hij is begonnen met schildercursussen in Den Haag bij een antroposofisch centrum. Daar was een docent die hem anders naar het maakproces liet kijken. Dat was het moment dat hij is overgestapt op de kunstzinnige therapie. Daar kwam hij er weer achter dat hij veel deed met zijn handen. Na de academie is hij een aantal jaren gaan werken bij een beeldhouwer. Hieruit ging hij steeds verder ontwikkelen en experimenteren.

Hij had hiernaast ook een baan, een topfunctie in het management zelfs. Hier was hij zeer druk mee, waardoor het kunst maken op de achtergrond raakte. In 2002 merkte hij dat hij weer meer met kunst bezig wilde zijn. Toen heeft hij ervoor gekozen om extra uren te maken in zijn werk zodat hij een dag in de week zich kon richten op kunst. Hij vindt dat een hele drukke baan en een dag kunst heel goed samengaan.

Tegenwoordig heeft hij een eigen bedrijf, Social art management, kunst in het sociale zeg maar. Hij coacht in leiderschap en management aan de hand van kunst, adviseert en bemiddelt in conflicten (mediation).

Als kunstenaar werkt hij autonoom. Aan exposeren geeft hij niet zoveel aandacht. Dit doet hij nu alleen bij de Open Atelierdagen. Hij ziet dat als iets teruggeven aan de gemeenschap van Hilversum.  Ook vertelt hij over kunst en kijken naar kunst op basisscholen. Hij vindt het belangrijk dat mensen in aanraking kunnen komen met kunst en ateliers.

 

Onyx lichtval voor sokkel

Schelp 2

Animal marmer