Nathalie Sook

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Nathalie Sook

Meentwerf
Mierenmeent 122
1218 EM Hilversum

nathalie-sook.blogspot.com

Nathalie Sook heeft als kind altijd veel getekend en was creatief, dit leidde tot de keuze voor een havo-opleiding (gecombineerd met mbo) waarin veel creatieve vakken in het onderwijsleerpakket zaten. Hoofdvak was tekenen en textiele werkvormen. Een logisch vervolg was de mbo grafisch vormgeven. Daarna is Nathalie gaan werken als grafisch vormgever, vooral met de pc in DTP (desktoppublishing). Dit was te conceptueel en bood te weinig vrijheid in het creatieve. Na eerst een voorbereidend jaar te hebben gedaan op de kunstacademie van Utrecht, is ze naar de Rietveld Academie in Amsterdam gegaan, waar ze verschillende technieken (schilderen, fotograferen, kunstgeschiedenis) heeft beoefend in het eerst jaar. Uiteindelijk gekozen voor grafisch vormgeven.

In deze tijd ervaart ze dat het grafisch vormgeven haar toch nog teveel in een conceptueel keurslijf drukt en ze gaat op zoek naar vrijere vormen van expressie. Ze voelt zich aangetrokken tot de stroming “fine arts” welke een veel autonomere inbreng van de kunstenaar toelaat.

Om in de kost te voorzien heeft zich naast het werken als beeldend kunstenaar bekwaamd in pedagogisch begeleiden van kinderen.

Interessant in het werk van Natalie Sook is dat haar oorsprong terug te vinden is in haar werk. Als kind geadopteerd vanuit Korea, is zij op zoek gegaan op latere leeftijd naar haar background. In die hoedanigheid heeft zij verschillende keren Zuid-Korea bezocht. Enerzijds om te kunst ter plaatse te bekijken en te onderzoeken wat zij met deze kunst heeft, anderzijds om te exposeren in Seoel. In haar opleiding heeft ze studie gemaakt van de aanwezigheid en waardering van niet-westerse kunstenaars in de westerse kunst. En heeft gevonden dat de niet-westerse kunst vanuit westers perspectief meer cognitief, meer conceptueel is gecreëerd.

Nathalie voelt zich aangetrokken tot de meer vrije kunst, waarin de kunstenaar zich onttrekt aan de wetten en regels van de kunst. Deze is herkenbaar in de bewegingen: het “popsurrealisme”, welk een combinatie is van popart en surrealisme. En in de Lowbrow kunst. Deze figuratieve kunst kenmerkt zich door het mixen van kunst met humor, rariteiten en sarcasme.

Naast schilderen met aquarelverf en acryl, maakt Nathalie veel tekeningen met pastelkleurpotloden, pastelkrijt en met fineliners. Details zijn soms tot in het kleinste uitgewerkt. Daarnaast combineert ze deze vormen met knippen en scheuren en worden delen van het kunstwerk op en aan elkaar geplakt, zodat er 3d-werking en schaduw op het werk ontstaat. In de toekomt wil ze ook animaties gaan maken (zoals de Japanse) waarbij muziek een onderdeel wordt van de illustratie. Door het lichte en veelvuldige kleurgebruik ademen de kunstwerken een vrolijke sfeer uit.