Nadjezjda van Ittersum

← DEELNEMERS 

Nadjezjda van Ittersum

Adres De Meentwerf
Mierenmeent 122, 1218 EM Hilversum, samen met anderen.

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

www.nadjezjda.nl

Het is véél Russisch dat de klok slaat bij Nadjezjda van Ittersum. Haar grootvader was de laatste Russische Consul in Nederland tijdens het Tsarenrijk.  Geboren in de Nederlandse hongerwinter gaven haar ouders haar een Russische naam, die ‘hoop’ betekent.
Haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (1962-1965) legde de basis voor haar bestaan als beeldend kunstenares. Ze is van veel markten thuis. Vanaf 1985 bekwaamt ze zich in het maken van assemblages, ‘Pandora’s Boxes’, onder het motto: van niets, iets maken.
Sedert 1995 vervaardigt ze haar Tsarina’s, als hommage aan haar overgrootmoeder en haar vier zusjes, die ooit  fungeerden als hofdames bij Tsarina Maria Feodorovna.
Ze doorloopt met haar beelden het creatieve proces: chamotte klei boetseren, uithollen,  glazuren, bakken. Daarna is er, als finishing touch,  de versiering  met goud, zilver en luster. De dames zijn uitdagend en spannend gekleed met kleurige hoofdtooien en frivole rijglijfjes. Kleine exemplaren bakt ze thuis, de grotere elders. Ontelbare heeft ze er inmiddels ontworpen. In 1998 maakte ze voor de bouwbeurs in Utrecht drie gigantische vrouwenbeelden, die bij Zwembad Dijsselburg werden geïnstalleerd.  In zowel  2007 als 2017 exposeerde ze in St. Petersburg.
In haar atelier wemelt het van de tekeningen, schetsen, sieraden, kubusjes, en ‘objets trouvés’.

Maar haar handelsmerk noemt ze toch wel haar Tsarina’s. Te zien in de Meentwerf tijdens de Open Atelier Dagen 2019.

naar ROUTEKAART →

Atelier Beesel

 

Danusia

Tsarina Olivia