Mattijs Wolthaus

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Mattijs Wolthaus

Adres atelier: Moerbeilaan 52
1214 LX Hilversum

Open atelier op 22/23 juni en aanwezig in Museum Hilversum op 30 juni Kunst bij de koffie

www.mattijswolthaus.nl

Beeldend kunstenaar Mattijs Wolthaus werd bij toeval kunstenaar. Tijdens zijn studie Nederlands, met afstudeerrichting Communicatie, begon hij met filmen. Na het afstuderen is hij daarin min of meer blijven hangen en werd hij cameraman en televisieregisseur in Hilversum. Een flink aantal jaren werkte hij daar, totdat het een te onrustig leven werd. ‘Ik was gewoon altijd van huis en toen er ook nog twee kinderen kwamen, wilde ik graag iets anders doen.’ Hij ging aan de slag bij diverse reclamebureaus. Maar toch miste hij ook daar een zekere autonomie in zijn werk. Om hier invulling aan te geven begon hij heel laagdrempelig met een tekencursus. Sinds de kleuterschool had hij niet meer getekend, maar hij bleek talent te hebben! Een paar jaar later meldde hij zich aan voor de Wackers Academie in Amsterdam en werd aangenomen.

Mattijs schildert voornamelijk verontrustende en eenzame landschappen, naar een eigen schoonheid. Het zijn stedelijke landschappen waarbij de fantasie van de kijker meteen alle ruimte krijgt. ‘Ik ben zelf helemaal geen eenzaam figuur zegt hij lachend, maar het intrigeert me.’ Zo schilderde Mattijs een hele serie landschappen met lege zwembaden. ‘Een zwembad associeer ik met iets prettigs, deze hoort niet leeg te zijn.’ Door deze leeg te laten probeert Mattijs een emotie op te roepen en de kijker te inspireren. Een leeg zwembad maakt een verhaal veel spannender. Zijn achtergrond bij de TV komt van pas tijdens het schilderen. ‘Ik ben getraind om te kijken naar wat een beeld spannend maakt. Schilderen is wel een totaal ander vak, dat ik beslist heb moeten leren op de academie’, zegt Mattijs.

In zijn schilderijen gebruikt hij vaak dezelfde kleuren. Zijn favorieten zijn afgeleide kleuren, zoals het zachtere geel en ook kiest hij vaak de kleur groen. Het kiezen ervan gaat geheel intuïtief. Zijn stijl van schilderen was voornamelijk realistisch, maar het afgelopen half jaar werkt hij veel meer gelaagd; hij laat elementen in zijn werk weg en gooit het door elkaar. Ook een verandering in zijn werk is dat hij soms weer een figuur toevoegt aan zijn werk. Mattijs schildert meestal wat zijn gevoel hem ingeeft, wel doet hij aan voorstudie. ‘Plaatjes die ik leuk vind, scheur ik uit boeken of print ik uit en daar maak ik collages van.’ Vervolgens tekent hij zijn collage na en de tekening wordt dan een schilderij. Hij gebruikt zijn tekeningen alleen om een voorstelling te maken; hoe het zou zijn als hij bepaalde elementen/figuren toevoegt of weglaat. Het is zelden zo dat hij zich vasthoudt aan de collage of tekening: Het is vanaf het begin tot het eind een zoektocht, waarbij er veel gebeurt tijdens het schetsen en nog meer gebeurt tijdens het schilderen.’

Een leidraad voor Mattijs is een citaat van kunstenaar Julian Schnabel. “Painting is more about reacting, than acting”. Oftewel, het gaat meer om het proces en dat je reageert op wat je doet dan dat je precies uit gaat werken wat je bedacht had in het begin.

Grafiek 2, Wolthaus

The compact system web

 

The original web