Marten Yestra

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Marten Yestra

Kloosterlaan 103
1216 NK Hilversum

www.marten-yestra-portfolio.com

Hij heeft een bescheiden werkplek in de keuken. “Ik hou er wel van om op een gezellige plek te schilderen. En loop dan maar om de keukentafel heen om op afstand mijn werk te bekijken.” Hij houdt niet van al te grote schilderijen. “Ik ben nogal een pietje precies, ik blijf heel lang aan een werk doorgaan, en er gaan soms wel twee jaar overheen voordat ik het helemaal áf vind.”

Marten wilde kunstschilder worden, maar zijn praktisch ingestelde vader vond het beter dat hij een ‘vak’ leerde. Zo kwam hij op de Grafische school in Utrecht terecht, waar hij de richting ‘typografie technisch/esthetisch’ volgde op de patroonsopleiding. Daar waren een paar creatieve vakken tussen zoals ontwerpen en fotografie maar ook veel kostprijsberekening, druktechnieken en andere zaken die hem minder interesseerden. Het diploma bleek een opstap te bieden voor de Rietveld Academie, waar hij eindelijk was waar hij wezen wilde. De richting vrije grafiek, tekenen en schilderen bracht hem daarna in de wereld waar hij heen wilde. Na de academie werd hij echter grafisch ontwerper. Het schilderen pakte hij later weer op.

Marten Yestra voelt zich geïnspireerd door het magisch realisme en symbolisme. Schilders als Pyke Koch, Carel Willink, Herman Gordijn en anderen spreken hem aan. “Als ik aan het werk ben, groeit het ergens naar toe”, vertelt Marten over zijn werk. Het zit vol symbolen, maar soms is het ook maar ‘gewoon’ een mooi portret of een landschap.

Ga het allemaal zien, tussen 1 en 10 juni.

Eva

Joan

Einde voorrang