Ludek Tikovsky

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Ludek Tikovsky

Adres atelier
Meentwerf, Mierenmeent 122. Samen met anderen

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

www.tikography.com

Ludek Tikovsky (1963) is geboren en getogen in het voormalige Tsjechoslowakije, waar hij leefde in een kunstzinnige gezin. Vader fotograaf, oom schilderde en maakte grafische kunst. In 1987 emigreert hij naar Nederland. Zijn Tsjechische verleden heeft veel indruk op hem gemaakt. Hij is zich bewust van de vrijheid, die wij hier hebben. En kent de onderdrukking van het communistische regiem. Waar kunstenaars geen kritische uitingen mochten produceren, maar hooguit cryptisch hun ideeën konden verwerken in de kunst. Vrijheid is een belangrijk element in zijn werk, veelal door vogels verbeeld. Maar kenmerkend is eveneens dat hij de keerzijde van het leven laat zie. Bijvoorbeeld in zijn werk ‘Man is capable of anything” waarin een vogel op een stenen kruisbeeld is genageld. Dit is schildering van vogel, gemaakt op een foto van een stenen kruis, welk later digitaal is bewerkt. Ludek noemt zijn kunst tikografie, een geheel eigen kunstvorm, waarin hij zijn naam en grafiek heeft gecombineerd. Hoewel het werk niet naar de natuur is gemaakt, noemt hij het niet abstract, maar figuratief. Elke vorm, al of niet bestaand roept een interpretatie op bij de kijker.

Het werk van Tikovsky bestaat uit : tekeningen, schilderingen, foto’s en digitale bewerking. Op jonge leeftijd is hij gestart met tekenen, schilderen op materiaal met structuur wat daarna op papier werd afgedrukt.

In het dagelijks leven vallen hem uitspraken, rijmpjes, spreuken, filosofische teksten, fantasierijke verhalen etc. op, waar hij zijn eigen beelden bij maakt. Ludek Tikovsky denkt heel beeldend. Soms leven beelden een lange tijd in zijn hoofd alvorens de noodzaak ontstaat dit om te zetten in een kunstwerk. Een voorbeeld hiervan is het werk ‘Some things are inevitable’, waar een vrouw staat afgebeeld met achter haar enerzijds de jonge maagd en anderzijds een doodskop.

De digitale techniek die Ludek Tikovsky gebruikt is meestal de laatste bewerking van zijn kunstwerk. De start is meestal een foto of een tekening. Deze wordt op de pc met behulp van grafisch tablet veranderd, aangevuld, ingekleurd, of wordt structuur aangebracht totdat hij een compositie heeft gemaakt, welk het best overeenkomt met het beeld dat hij heeft en hetgeen hij wil uitdrukken. In structuren in de natuur bijvoorbeeld van rietstengels of verdroogde bladeren, ziet Tikovsky reële of imaginaire figuren. Door de foto te bewerken transformeert hij de werkelijkheid tot een nieuw beeld.

Soms benoemen mensen het werk van hem ‘eng’. Dit komt volgens hem, omdat  zijn werk confronterend kan zijn. Het zet mensen aan het denken. Of confronteert hen met het feit dat zij de dingen anders zien dan de kunstenaar. Soms kunnen mensen de beelden niet plaatsen maar hebben intuïtief er toch een connectie mee. Ze zijn zich op dat moment niet bewust met welke eigen ervaring of kennis dit overeenkomt. Jung spreekt van ‘het collectieve onbewustzijn’: kennis die we als mensheid met elkaar delen, maar niet persoonlijk hebben meegemaakt. Anderzijds kan het zijn dat Tikovsky in zijn werk een andere ‘beeldspraak’ heeft.

Ludek Tikovsky, Blue Print

Blue Print

Ludek Tilkovsky, dimple creator

Dimple creator

Ludek Tikovsky, Evolutie 2

Evolutie 2