Letters en muzieknoten delen het podium

Grafisch ontwerper Ron van Roon wilde na jaren drukwerk weleens zelf iets ontwerpen. Iets met muziek moest het worden. Bij het Gijsbrecht van Aemstel Kwartet vond hij een nog nooit gespeeld muziekstuk, waarbij hij beeld kon maken.

Van Roon deed al de vormgeving voor het Mondriaan Kwartet, dat tegenwoordig door het leven gaat als het Gijsbrecht van Aemstelkwartet, en vond het logisch om Jan Erik van Regteren Altena te vragen om muziek waar hij beeld bij kon maken. Bleek dat de vader van Lucas van Regteren Altena ooit een stuk had geschreven voor zijn zoon. Tien jaar na diens geboorte maakte hij Les Mystères de Bretagne, een stuk dat nog nooit is uitgevoerd.

Beeld en geluid
Van Roon: “Jan Erik heeft het voorgespeeld, vervolgens wilde ik puur grafisch aan de gang, geen verhaaltje vertellen. Zoals een kunstenaar een schilderij maakt, wil met beeld en geluid werken. Aan de hand van het alfabet van het Futura Black-lettertype maakte ik beelden die op het doek van zeven meter worden  geprojecteerd. Die letter vond ik altijd al heel bijzonder. Associatief ga ik dan met het alfabet aan de gang. Als het orkest speelt, zie je dat op de achtergrond.”

Bijzonder ensemble
Tijdens de voorstelling speelt het Gijsbrecht van Aemstel Kwartet het muziekstuk. Volgens Van Roon een bijzonder ensemble:”Ze gaan anders om met klassieke muziek. Zij waren bijvoorbeeld de eersten die het Centraal Station binnenliepen en gewoon in de hal gingen spelen.”

(Uit OBA-krant waar op 18 juni de eerste uitvoering plaats vindt.)