Karin Welhuis

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Karin Welhuis

Adres atelier:
Curacaolaan 18a
1213 VK Hilversum

www.atelier2pk.nl

Karin Welhuis maakt keramiek, objecten van klei.
Zo is ze niet begonnen. Na de Kunstacademie in Utrecht waar ze theatervormgeving studeerde, werkte ze lange tijd bij de Nederlandse Opera op de kostuumafdeling, en daarvan op de ververij. Stoffen en prints ontwerpen en verven. Creatief werk, en een vaste baan. Wat wil een kunstenaar nog meer. “De ene kostuumontwerper wist precies wat hij wilde, de ander liet me wat vrijer, maar het bleven opdrachten van anderen. En het werd op den duur een kunstje, wat ik wel beheerste.”
Vijftien jaar met veel plezier gedaan, maar de behoefte om zelf te scheppen werd groter. “Wat kan ik nou eigenlijk zelf, ging ik me afvragen”.

Bij toeval kwam ze in aanraking met keramiek via een vriendin die op heel ambachtelijke manier daarmee bezig was. “En vanaf het moment dat ik voor het eerst een broodje klei in handen had, wist ik het: dit is het!”  Drie maanden later had ze haar vaste baan bij de opera opgezegd, gegrepen door de nieuwe mogelijkheden van dit materiaal. “Ik voelde dat ik hier mijn creativiteit in kwijt kon.”

De eerste tijd werkte ze gelijk op met de vriendin die haar op het spoor had gezet. “We hadden samen een atelier annex winkeltje in Muiden. Wat we maakten, verkochten we meteen.” Die tijd samen zorgde dat Karin de technische kneepjes van het ambacht onder de knie kreeg. Welke klei je gebruikt, hoe je onderdelen verbindt, hoe je moet bakken, dat heb ik toen allemaal geleerd.”  Haar producten verkopen, dat lukte al snel. Op kunstmarkten en in galeries. Maar haar objecten werden allengs groter en monumentaler. Dat verkoop je niet meer op een markt, de prijs is daar ook niet naar.

Het meeste dat ze nu maakt is vrij werk, een enkele keer een opdracht. “Ik heb veel ideeën in m’n hoofd, die zich langzaam ontwikkelen. Soms krijg ik ineens inspiratie in de supermarkt, of ’s nachts in bed. Het is niet zo dat ik op maandagmorgen denk: wat zal ik nu weer eens gaan maken, het is een langzaam proces. Mijn objecten hebben met natuur te maken, met zee, soms heb ik al haast een foto in m’n hoofd hoe het zal worden, maar dan nog verandert dat onder mijn handen.