Jan van Strien

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Jan van Strien

 

www.artijean.nl

Jan van Strien uit Kaatsheuvel was als gast present op de Open Atelier Dagen in Hilversum.

Van Strien is opgeleid als tuinarchitect, maar zag dat daar geen droog brood in te verdienen was. Een administratieve baan voor een paar dagen per week stelt hem nu in staat om die passie voor kunst te volgen. Het begon met steensculpturen, daarna schilderijen en sinds 2009 bronzen beelden. Op dat laatste concentreert hij zich nu. ‘Want die verkopen gewoon het beste. Ik kan wel 100 mooie schilderijen maken maar als niemand ze wil hebben, blijft de trein niet rijden.’ De beelden maakt hij in was, en hij laat ze gieten in een kleine bronsgieterij in de omgeving van Kaatsheuvel. Daarna gaan de beelden met Jan op stap, op weg van de ene expositie naar de andere. ‘Ik doe aan zo’n 25 tot 30 exposities per jaar mee, soms aan meerdere tegelijk. Soms zit ik meer in de auto dan dat ik aan het scheppen ben. Maar dat hoort erbij’.

De mens in zijn dagelijkse doen en laten, dat thema staat centraal in de beelden die hij maakt. En om nog preciezer te zijn: de klik die ze met elkaar hebben. Of niet. Vaak gaat het om groepen van twee of drie beelden.
Belangrijk vindt Jan van Strien de titel van zijn werken. ‘Titels geven er een extra dimensie aan, mensen gaan daardoor beter kijken. Ze staan stil voor het beeld of het schilderij en bekijken het. Dan buigen ze zich over naar de titel of het verhaal dat erbij staat en lezen dat. En dan gaan ze nóg een keer kijken of ze de titel met het beeld kunnen rijmen, of ze stellen mij daarover een vraag.

Laatste bus

Badhuis

Nabeschouwing