Hannelore Houdijk

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Hannelore Houdijk

 

Adres Atelier
Naarderstraat 84
1211 AM Hilversum

www.hannelorehoudijk.nl

“Ik heb zeker nog voor honderd jaar ideeën in mijn hoofd!”

Hannelore is een bezige bij; naast zelf schilderen geeft ze ook les in schilderen, geeft ze workshops, leidt ze projecten en geeft ze bedrijfstrainingen. Over haar eigen werk zegt ze: “Ik ben een realistisch schilderend kunstenaar en portretspecialist.” Voor haar stillevens kijkt ze naar de meesters uit de Gouden Eeuw, voornamelijk stillevens uit het Rijksmuseum en Mauritshuis. Het dagelijkse leven inspireert haar ook, door gewoon om zich heen te kijken. “Zonlicht en toevallig neergezette voorwerpen kunnen verrassend mooi zijn.” Kenmerkend voor haar werk is het inzoomen op het onderwerp. Hierbij heeft ze haar eigen soort realisme ontwikkeld door het inzoomen, het gebruik van fellere kleuren dan doorgaans gebruikelijk is en de grote formaten doeken waarop ze werkt. “Ik schilder rustige taferelen die toch heftig kunnen zijn. Het is mijn mening over wat ik zie.”

Ze maakt zelf een compositie door voorwerpen neer te zetten. Daar maakt ze foto’s van en vervolgens gaat ze schilderen. Het schilderproces zal gaan bepalen hoe het schilderij eruit komt te zien. Wat moet er weg, wat moet er toegevoegd? Wanneer is het stilleven in balans, hoe wordt het spannend? Daarnaast zoekt ze technische uitdagingen op; er is altijd wel een onderdeel waarvan ze van tevoren niet weet hoe ze dat moet schilderen. En het kost veel tijd en oefening om dat voor elkaar te krijgen. Ze werkt maanden aan één schilderij.Het technische schilderen en het lange kijken en nadenken, maken samen het schilderij. Het is meer dan een foto, het is een proces waarbij haar persoonlijke versie ontstaat van het stilleven.
Deze manier van werken is vanaf de kunstacademie ontstaan. Tijdens de tekenles wilde ze al veel en groot. Door het enthousiasme vielen er ook delen van het doek af. Het heftige en opvallende in haar werk nu, is zoals ze al was als student. Ze ziet het als gretigheid: “Het creëren van iets is gewoon verslavend. De behoefte om dingen te maken en daar heel veel plezier in hebben.”

Ook is zij heel duidelijk in hoe zij tegen het kunstenaarschap aan kijkt: “Blijf bij jezelf en blijf je eigen dingen creëren. Laat de markt niet bepalen wat je maakt.”

Stilleven met karaf

Stilleven met glazen kan, 2016

Stilleven met kip, 2016