Govert Muijs

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Govert Muijs

Adres Open Atelierdagen
Kunstbarak, Jacobus Pennweg 2,
Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum

www.portretschilder.nl

Als 8-jarige jongen begon Govert Muijs al serieus met tekenen en schilderen, geïnspireerd door zijn opa, die kunstschilder was. Van deze opa hing een schilderij boven het dressoir in zijn ouderlijk huis. Op de middelbare school werden veelvuldig tekeningen, prenten en cartoons van Govert opgenomen in de schoolkrant.  In deze periode werd hij vooral geboeid door lessen tekenen/schilderen. Daarna volgt hij de opleiding NIMETO schilderen/etaleren en op 15-jarige leeftijd krijgt hij privéles van de bekende Hilversumse frater Beatus, die menig Hilversumse jonge kunstenaar heeft opgeleid. Er volgden studies vakdocent tekenen/schilderen, lesbevoegdheid middelbare school .

Aanvankelijk ontwierp en schilderde Govert Muijs vooral decors voor theaters, tv producties (bijvoorbeeld het RTL-Nieuwsdecor van begin 90-er jaren). Vanaf zijn 34-ste is hij als kunstschilder portretten gaan schilderen, veelal in opdracht. Zijn website www.portretschilder.nl was een van de eerste die door een kunstenaar werd opgezet.  Kinderportretten zijn een specialiteit, en kenmerkend voor zijn portretten is het feit dat de personen voor een deel “uit de lijst komen”. Dit verwijst naar zijn behoefte om buiten de kaders te willen schilderen. Later zijn vele andere thema’s aan zijn oeuvre toegevoegd: naakten, muzikanten met muziekinstrumenten, landschappen geschilderd op de Waddeneilanden, waarbij de voorliefde voor natuur en het bijzonder licht hem inspireerde, Amsterdam met weerspiegelingen in het water, geschilderd met het oude palet zoals dat in de Gouden Eeuw door grote meesters werd gehanteerd.

Tot op heden werkt hij aan grote projecten, waarbij op grote muren een speelse, maar werkelijkheidsgetrouwe weergave wordt geschilderd van bijvoorbeeld het Haarlemse station, waarbij hij d.m.v. projectie treinen laat rijden. Eveneens geeft Govert Muijs schilderworkshop in zijn atelier aan de Vliegdenweg  in Bussum aan kleine groepen.

De laatste twee jaar heeft hij een nieuwe kunstvorm gevonden, waarbij hij videokunst combineert met schilderkunst. Hij geeft een beeld van de huidige tijd en laat stelt daarin de kijker de vraag naar de hectiek van alledag. De goede kijker ziet in dit werk dat Govert met een knipoog naar de werkelijkheid kijkt, waarin hij met humor bestaande conventies wil tarten.