Giel Clijsters

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

GIEL CLIJSTERS

 

Achterom 146
1211 PD Hilversum

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

www.gielclijsters.nl

Hij is begonnen met beeldhouwen via zijn kinderen. Hij liep namelijk tijdens een open dag voor kindercursussen naar het beeldhouw lokaal. Daar zag hij een aantal mooie beelden staan en die voelden glad aan. Hij dacht bij zichzelf: dat wil ik ook gaan doen! Zo begon zijn interesse voor beeldhouwen en dat heeft hem gegrepen.

In zachte steen is hij het beeldhouwen gaan uitproberen. Vervolgens is hij overgestapt naar harde steen, dankzij Klaas Harmsen. De techniek van werken met harde steen heeft hij van Klaas geleerd en Giel is hem daar zeer dankbaar voor. Giel heeft geen academische opleiding gevolgd en dus fungeerde Klaas ook als coach. Giel werd zo begeesterd van steensoorten. Hij heeft zoveel stenen liggen dat hij er een kiest en gewoon begint. “Dan zie ik een steen en denk ik van wat kan ik hier uithalen?”

Momenteel is hij bezig met torso’s. De vormgeving zit in zijn hoofd en hij gebruikt de menselijke vormen en lijnen als leidraad om daar met zijn fantasie op door te gaan. Het leukste aan het creatieve proces vindt hij, dat je niet van tevoren weet wat het zal gaan worden. “Het creatieve proces loopt soms anders dan je van plan bent en dat vind ik het leuke en het spannende eraan.”

Giel vindt niet dat hij een bepaalde stijl heeft, want hij wil niet werken in een bepaalde stijl. Hij zegt: “daar kom je op een gegeven moment niet meer uit.” Hij wil vrij werken en zo de eigen fantasie in de steen leggen. Hij noemt zichzelf ook niet een kunstenaar, want hij vindt het woord ‘kunstenaar’ te beladen. Daar houdt hij niet van. Wel wil hij graag het vak overbrengen aan andere mensen, dus hij geeft les aan cursisten. Tijdens een atelierroute kwamen er mensen naar hem toe met de vraag of hij les wilde geven. Hij zei tegen zichzelf: “Wat moet ik daar mee, ik ben helemaal geen docent.” Toch is hij begonnen met lesgeven en hij ervaart er veel plezier van. Voornamelijk van de wisselwerking tussen docent en cursist. Hij leert er namelijk zelf ook van; zien hoe de cursisten bezig zijn met de steen. Hij zegt: “Ik zou niet meer zonder kunnen.”