Fred Couprie – postuum

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Fred Couprie
– postuum –

Werk te zien op: Laanstraat 6
www.fredcouprie.nl

Verhalende krachtige beelden van de mens

De mens speelt een hoofdrol in de schilderijen van Fred Couprie. Krachtige figuren zijn kenmerkend voor zijn werk. En de schilder beeldde gekke, ongebruikelijke en dreigende situaties uit, waarin een mens zich geplaatst ziet. Het werk van de kunstenaar is figuratief, maar niet altijd realistisch en hij schildert expressief. De laatste zes jaar van zijn leven is de schilder gaan schilderen in olieverf. De kleuren zijn prachtig diep en doordat hij in olieverf meerdere lagen over elkaar schilderde (in schildertermen: glaceren), versterken de kleuren elkaar. Daarvoor schilderde Fred veel met gouache en acrylverf en mengde hij verschillende technieken in zijn werk. En de kunstenaar is begonnen als etser bij de veelgeprezen Haagse etsclub.

Fred Couprie heeft tientallen jaren teken- en kunstgeschiedenisles gegeven op een middelbare school, maar voelde de laatste jaren een grotere urgentie om te schilderen. Hij raakte geïnspireerd door maatschappelijke thema’s en door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis. ‘Masterpieces revisited’ is de naam van zijn laatste serie kunstwerken. Hij koos schilderijen uit het verleden uit bracht ze naar het heden door ze maatschappelijk actueel te maken. Fred wilde verhalen vertellen met zijn schilderijen. In zijn werkwijze ging hij vaak uit van een foto of een combinatie van foto’s om een verhaal of een gevoel over te brengen. Tijdens het schilderen veranderde zijn oorspronkelijke opzet en ontstonden er meerdere betekenissen in het schilderij. Een voorbeeld van een kunstwerk uit zijn serie ‘Masterpieces revisited’ is het schilderij met een vrouwelijke vrijheidsstrijder. Zij wordt vergezeld door mannen met gasmaskers en bommen. Dit maatschappijkritische kunstwerk refereert aan La Liberté guidant le peuple van de Franse schilder Delacroix.

Hoewel zelf niet meer aanwezig, blijven zijn beelden krachtig. Zijn gastheren willen zijn beelden daarom graag tentoonstellen in hun huis. En zijn weduwe kan u veel vertellen over zijn oeuvre.