Frans van Viegen

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Frans van Viegen

 

Hyacintenlaan 41
1215 BA Hilversum

fransvanviegen.nl

De typering ‘fotografie’ is te simpel voor het werk van Frans van Viegen. Frans speelt met beelden, voegt ze samen, stapelt ze op, draait ze om, weeft ze tot een wandkleed, of spaart ze op tot een bonte verzameling die dan weer een nieuw geheel vormen. En die ene afbeelding kan ook nog eens veranderen als je er dichtbij of veraf staat, als je links of rechts of in het midden gaat staan.

Na 30 jaar voor een bank te hebben gewerkt werd het tijd voor iets anders. Een studie psychologie misschien? Het werd fotografie, en een studie aan de Fotoacademie in Amsterdam. De bedoeling was aanvankelijk ‘portretfotografie’,  maar door adviezen, toevalligheden en onvermoede talenten kwam Frans van Viegen als stagiaire terecht bij Geert Mul. “Zo’n oude stagiaire heb ik nog nooit gehad” was diens eerste reactie op zijn voorstel. Maar de stage werd het begin van een leerperiode die leidde tot interactieve fotografie, Interactive Narratives, zoals hij ze zelf noemt. Samen met Geert Mul ontwikkelde hij een groot aantal foto-projecten. Na de zogenaamde stage studeerde Van Viegen cum laude af als autonoom fotograaf, op een specialisatie waar zelfs de Academie nog nauwelijks docenten voor kende. Momenteel werkt hij veel samen met Ron Weijers die hem via 10dencegallery vertegenwoordigt bij tal van internationale tentoonstellingen.

Zijn inspiratie vindt Frans in dagelijkse dingen. Invalwerk in een wijnhandel kan zomaar een nieuwe serie prachtige foto-projecten opleveren. Foto’s van steden en gebouwen gebruikt hij graag.

Tijdens de Open Atelierdagen zal Frans exposeren in zijn eigen huis, waar elk kunstwerk een verhaal heeft. Ga kijken!