Films over Kunst in Filmtheater Hilversum

In het kader van de Kunstmaand is er in het Filmtheater van 29 mei t/m 26 juni wekelijks – op maandagavond rond 20.30 uur – een bijzondere kunstfilm te zien, waar steeds een inleiding aan voorafgaat. Zie voor de website van Filmtheater Hilversum voor een uitgebreidere beschrijving.

Maandag 29 mei 20.30 uur: The space in between – Marina Abramovic and Brazil

De Servische kunstenaar Marina Abramovic (1946) is vooral bekend van haar controversiële performances, die vaak pijn en uitputting tot onderwerp hadden. In deze film volgt regisseur Marco Del Fiol haar op een spirituele reis door alle uithoeken van Brazilië. Abramovic is niet alleen op zoek naar een remedie voor de lichamelijke en geestelijke malaise waarin ze verkeert, ze zoekt ook inspiratie. Deze roadmovie-achtige documentaire maakt het creatieve proces van Abramovic meer dan inzichtelijk en verheft dit naar onverkende spirituele hoogtes.

Brazilië 2016 86 min. Regie Marco del Fiol Let op: Engels gesproken, niet ondertiteld 
Voorafgegaan door een inleiding van Brand Berghouwer, fotograaf en programmamaker van het Kenniscafé van de Volkskrant en De Balie.

Maandag 5 juni 20.30 uur: Ultimo Tango

‘Ultimo Tango’ is een prachtig liefdesverhaal over de twee bekendste tangodansers in de geschiedenis van deze gepassioneerde dans en over hun onbegrensde liefde voor de tango. María Nieves Rego (80) en Juan Carlos Copes (83) ontmoetten elkaar toen ze 14 en 17 waren en dansten daarna bijna vijftig jaar lang als paar.  In al die jaren lagen haat en liefde vlak bij elkaar. Hun wegen scheidden dan ook meerdere malen, maar altijd kwamen ze weer samen – speciaal voor hun gedeelde liefde: de tango. Uiteindelijk gebeurde echter het onvermijdelijke: Juan verliet María voor een andere vrouw.

Argentinië, Duitsland 201585 min Regie German Kral De film wordt ingeleid door Eva Kasbergen, deelnemer aan de Open Atelier Dagen, fotografe, opgeleid als professioneel danser.

Maandag 12 juni 20.30 uur: China’s van Goghs

Van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’: Deze documentaire is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw. Over een plaats waar dromen worden nagejaagd, maar ook net zo hard in duigen vallen. Onder de rook van de stad Shenzhen in het Zuiden van China ligt het dorp Dafen, dat bekend staat om zijn talloze schilderstudio’s. Hier worden jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse, wereldberoemde meesterwerken geschilderd.

China, Nederland 2016 81 min Regie Haibo Yu, Kiki Tianqi Yu. De film wordt ingeleid door kunstenaar, programmamaker, theatermaker, schrijver en regisseur Wouter Stips.

Maandag 19 juni 20.30 uur: De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen’, zegt hij. Nederland, 2016 75 min Regie Cherry Dyns De film wordt ingeleid door Theo Butterhoff, bestuurslid van Art Hilversum.

Maandag 26 juni 20.30 UUR: David Lynch – The Art Life

In 2007 produceerde regisseur Jon Nguyen Lynch over David Lynch’ film Inland Empire. Lynch is echter een gereserveerde man, hij kende Nguyen niet, waardoor de film oppervlakkig bleef, vond Nguyen zelf. In de loop der jaren wist Nguyen Lynch ervan te overtuigen mee te werken aan een film over zijn jeugd en de jaren die vooraf gingen aan zijn eerste lange film Eraserhead uit 1977.

Nguyen en coregisseur Rick Barnes laten Lynch uitgebreid aan het woord, terwijl zijn verhalen geïllustreerd worden met beelden uit Lynch’ eigen fotoalbums. Het resultaat is een intiem en diepgravend portret van een volstrekt unieke kunstenaar.

VS, 2016 90 min Regie Jon Nguyen & Rick Barnes. Let op: Engels gesproken, niet ondertiteld. Voorafgegaan door een inleiding van Brand Berghouwer,  fotograaf en programmamaker van het Kenniscafé van de Volkskrant en De Balie.