Eric Tiggeler

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Eric Tiggeler

Gabriel Metsulaan 16
1213 EW Hilversum

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

Aanwezig in Museum Hilversum op zondag 30 juni bij Kunst bij de Koffie

www.stadsstukken.nl

Het atelier van Eric Tiggeler, achter zijn Hilversumse huis, staat bomvol schilderijen. ‘Stadsstukken’ noemt hij ze: gedetailleerde, realistische straatgezichten, spiegelende etalages, architectonische details uit de stad. Met één van die werken won Eric Tiggeler de competitie ‘Schilderij van het jaar 2018’.

Eric Tiggeler: ‘Ik woon met veel plezier in het Gooi, maar aan de stad heb ik mijn hart verloren. In elke stad waar ik kom, maak ik straatfoto’s als bron voor schilderijen. Daarbij zoek ik niet naar schilderachtige onderwerpen, maar kijk ik juist naar de alledaagse omgeving. Een gewone straat of een parkeerterrein kan een schitterend beeld opleveren.’

In zijn werk is maar weinig stadse drukte te zien. Waarom? ‘Mijn schilderijen nodigen je uit om stil te staan bij het decor waar je normaal aan voorbijloopt. Ze vragen aandacht voor de kleuren, de stilte, het licht op de gevels, de typografie, de architectuur. Soms details, soms toevallige combinaties die in het juiste licht, uit de juiste hoek, de moeite waard zijn om te blijven kijken.’

Eric (1961) werkt als tekstredacteur bij het Taalcentrum van de Vrije Universiteit en is sinds 2013 professioneel actief als kunstschilder. Begin 2019 won hij uit ruim 700 inzendingen de competitie ‘Schilderij van het jaar 2018’ met ‘Mahlerlaan, maandagmorgen’, de Amsterdamse Zuidas in het ochtendlicht.

Hij maakt niet alleen vrij werk, maar schildert ook in opdracht. ‘Het is zó cool dat mensen het leuk vinden om tegen die gevels van mij aan te kijken. Het is toch de grootste eer als wat ik bedacht en gemaakt heb bij iemand boven de bank komt te hangen.’ Eén grote ambitie heeft ie nog wel: ‘ik zou nog wel een megadoek willen maken. Een soort Hilversums Panorama Mesdag. Zo’n project waarvoor je dan een jaar kunt uittrekken’.

Eric Tiggeler, Herenstaat Hilversum

Herenstraat Hilversum

Eric Tiggeler, Driebergen

Driebergen

Parkeerterrein Gamma Hilversum