Edith van Eijden

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Portret van Edith van EijdenEdith van Eijden

Adres Atelier: Meentwerf, zie hier wie exposeert op de Meentwerf
Mierenmeent 122

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

www.edithvaneijden.nl

Eerst was ze al een lang leven barkeeper, tot ze de klei ontdekte. ‘Bah, dacht ik eerst, wat krijg je daar vieze handen van. En al m’n mooie nagels gaan eraan’. Maar na drie keer vieze handen was ze verkocht: het voelen van de substantie, de mogelijkheden ervan, de sensatie van het bakken. En daar kwamen de fascinerende technieken van het Raku en het ‘Naked Raku’ nog eens bij.

Edith van Eijden maakt keramiek, op een heel bijzondere manier. Ze maakt vormen van klei, die ze eerst traditioneel bakt: biscuit-bakken heet dat, in een gewone keramiekoven. Dan komt het bijzondere, het Raku stoken en dat gaat buiten in een Raku oven. De werkstukken worden geglazuurd en opgestookt tot 1000 graden.  Dan worden de stukken  met een tang uit de oven gehaald en in een bak met zaagsel gezet. Door de afkoeling in de openlucht komen er haarscheuren in het glazuur waar het zaagsel inbrandt. Het spelen met al die elementen, de hitte, de rook, de glazuren en dan de fantastische resultaten die je nooit helemaal onder controle hebt. Het is altijd weer een verrassing hoe de werkstukken uit het zaagsel komen.
Die spanning en sensatie daar gaat het om.

Na enkele jaren oefenen werd Edith van Eijden toegelaten tot de Bussumse Kunstkring ARTES.  ‘Dat gaf me een vorm van erkenning waardoor ik dacht, wauw, ik maak blijkbaar leuke dingen. En het zorgde dat ik veel losser ging werken.’ Edith heeft niet echt een boodschap met haar werk, gewoon mooie dingen maken, daar gaat het om.

Vorig jaar is ze verhuisd van een atelier in Bussum naar de atelierruimte aan de Mierenmeent, waar meerdere kunstenaars zitten in de voormalige gemeentewerf. De ruimte van Edith is zowel  atelier als ook galerie. Naast de atelierroutes en open deurendagen is zij ook geopend elke laatste zondag van de maand en op afspraak, van 13.00- 17.00 uur. Mag je niet missen!

naar ROUTEKAART →

Naked raku met gehaakt katoen

Beeld Edith van Eijden: Naked raku met gevlochte katoen

Naked raku met gevlochte katoen

Jatse