Diederick Kraaijeveld

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Diederick Kraaijeveld

 

Adres: op Werf 35
Mussenstraat 21
1223 RB Hilversum

www.oudhout.com

Diederick Kraaijeveld zou je een zij-instromer in de kunst kunnen noemen: geschiedenis gestudeerd om de journalistiek in te gaan, een baan bij de Haagsche Courant, en later verslaggever bij RTL. Maar op de achtergrond toch steeds de drang om ‘te scheppen’. Een drang die alleen in de vakanties aan de oppervlakte kon komen. Na een paar dagen blaadjes lezen kon het beginnen, het bouwen, scheppen, creëren.  Maar na de vakantie slokte het gewone werk hem weer op. Tot hij tot de conclusie kwam dat het anders moest: één dag niet bij een baas werken om aan de kunst te besteden werden er twee en toen drie. De onmogelijkheid om bij de opening van een expositie te zijn, leidde tot de laatste stap: ontslag nemen en er helemaal voor gaan. Op je 40e is dat een mooi besluit.

Nooit spijt van gehad, want van wat Diederick nu doet, wordt hij gelukkig. Van sloophout maakt hij creaties. Z’n gympies zijn een handelsmerk geworden, maar hij maakt ook portretten, munten, of waar maar vraag naar is. In een van de loodsen op Werf 35 ligt het hout opgestapeld, gesorteerd op kleur. ‘Overal waar ik kom, ga ik op zoek naar sloophout. Regelmatig ben ik bij Van Loenen te vinden om te zien of er nog mooie stukken liggen. Als ik op reis ga heb ik altijd een plunjezak bij me. Daar kan ik 23 kilo hout in mee terug nemen.

Die gympies zijn juist door die zoektocht ontstaan. ‘De meeste werken hebben hun oorsprong in het thema, daar begint het mee. Maar bij de gympies was het materiaal het begin. Ik vond hout met zo’n prachtige korenblauwe kleur dat ik dacht: hier kan ik alleen maar gymschoenen van maken’. De gympies verraden een voorkeur voor thema’s uit de Amerikaanse cultuur en dat klopt ook. ‘Ik ben gefascineerd door het land en z’n bewoners. Het is er al mee begonnen dat ik Amerikaanse geschiedenis gestudeerd heb. Ik kom er graag en zeker een paar keer per jaar, heb er veel dierbare vrienden.’

Werk van Diederick Kraaijeveld hangt op vrijwel alle continenten. ‘Het is geweldig om daarheen te gaan waar je werk hangt, en op die manier de hele wereld over te reizen’. Altijd met die plunjezak, voor het geval hij mooi hout tegen komt.

Coin

Detail Amerikaanse vlag

Rode Allstars