Claudia Spruit

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Claudia Spruit

 

Naarderstraat 84
1211 AM Hilversum

www.claudiaspruit.nl

Claudia maakt fantasie/sprookjes-achtige schilderijen en tekeningen. Ze noemt deze poëtische landschappen. Allerlei beeldelementen spelen hierbij een rol en dieren zijn hierbij een inspiratiebron. Ze zegt: “Het is mijn persoonlijke wereld maar wel toegankelijk voor iedereen.” Als kind hield ze al van tekenen. Ze is eerst kunstgeschiedenis gaan studeren en daarna naar de kunstacademie gegaan. Ze vindt zelf dingen maken leuk en uitdagend. Tijdens de kunstacademie was schilder Friedrich Hundertwasser een inspiratiebron voor haar. Hij maakte een soort fantasielandschappen en daar is haar thema fantasielandschap uit geboren. Nu is ze haar eigen pad in geslagen.

Kunstenaars zijn met een proces bezig om steeds nieuwe beelden te ontdekken en te onderzoeken. Voor haar is van belang dat ze niet iets namaakt wat bestaat; ze wil iets nieuws maken, iets wat nog niet bestaat en ook niet iets wat kan bestaan – imaginair. Het hele kunstenaarschap ziet zij als een ontdekkingsreis met beelden. Het imaginaire vindt ze hierin het interessants. Het creatieve proces is iets ontwerpen en uitwerken, thema’s uitdiepen en doorgaan op de beeldtaal, en het blijven ontwikkelen als kunstenaar. Dat maakt voor haar het kunstenaarschap boeiend. “Het is altijd spannend als je aan een schilderij begint, je weet nooit hoe het gaat worden.”

In haar schilderijen gebruikt ze een collagetechniek. Ze schildert in acrylverf en maakt afzonderlijk tekeningen, die ze verknipt en die knipsels gebruikt ze weer in haar schilderijen. Een combinatie van schilder- en tekenkunst. Ze wil haar fantasie in haar hoofd overzetten in beeld, zodat de toeschouwer dat kan zien. Al moet het ook te begrijpen zijn, dus ze wil niet te ver gaan in de fantasie. De beeldtaal blijft herkenbaar (bomen, huizen en dieren). Het is geen abstract werk. De bezoeker kan zijn eigen interpretatie erin leggen en ze vindt het leuk om te horen wat mensen erin zien.