Christie Rusche

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Christie Rusche

 

Adres: Mauritslaan 11
1211 JX Hilversum
Samen met werk van Fred Couprie en Carla Kleekamp

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

www.christierusche.com

Christie Rusche is beeldend kunstenaar en werkt voornamelijk met klei, glas en in opdracht met brons. Ze heeft een eigen atelier aan Leliestraat 41. Naast dat Christie kunstenares is geeft ze ook boetseerlessen aan amateurs en professionals. Ze vindt het ontzettend leuk om te zien hoe haar cursisten dingen creëren. Ieder mens kan volgens haar boetseren. Ze wordt er erg blij van om haar kennis over te brengen en haar cursisten te helpen bij hun creatief proces.
Van jongs af aan wist Christie al dat ze kunstenares wilde worden. Ook al wist ze toen nog niet hoe dit beroep heette. Bezig zijn met creëren is de rode draad in haar leven. Het verbaasde haar omgeving dan ook niet dat ze na de middelbare school naar de kunstacademie ging.

Voor de buitenwereld is haar ‘handschrift’ gemakkelijk te herkennen. Christie verbindt vaak glas en klei met elkaar in één beeld. Er zijn wel meerdere kunstenaars die materialen combineren, maar het hele proces van instoken van glas bij klei is uniek, dat doet alleen Christie Rusche! Glas heeft voor haar echt iets magisch, het voegt onder andere beweging toe aan haar beelden: “Als ik naar glas kijk dan zie ik de wolken reflecteren en als de zon op het glas schijnt dan krijgt dat een heel mooi regenboogeffect”.

Het fascineert Christie enorm dat glas en klei uit hetzelfde basismateriaal bestaan; zand.
Alweer tien jaar geleden heeft Christie uitgezocht hoe je klei met glas kunt verbinden. De methodes om glas en klei met elkaar te verbinden, bijten elkaar namelijk. Dit weerhield Christie er niet van, het toch te proberen. “Het duurde wel twee jaar voordat ik het één aan het andere kon verbinden, maar het kan dus toch wel”, zegt ze.

Christies kunststijl is naar eigen zeggen niet te vangen in één stijl. Haar werk is niet abstract, maar ook niet realistisch, het zit er een beetje tussen in. Ze omschrijft haar stijl als; een realisme met abstracte tegenvormen. Dat houdt in dat het materiaal en de vormentaal ook meespelen bij het maken van een beeld. In plaats van één kop te maken, maakt zij een kop die er aan de voorkant er anders uitziet dan aan de achterkant. Ze vindt het leuk om mensen te prikkelen, ze een beetje op het verkeerde been te zetten en nieuwsgierig te maken naar wat er zich aan de andere kant van haar beeld bevindt.
Om haar beelden te kunnen maken heeft Christie geen externe inspiratie nodig. Ze begint gewoon en terwijl ze bezig is met creëren komt het creatieve proces vanzelf opgang, het stroomt.
Klei als materiaal is voor Christie heel inspirerend om mee te werken; “het is heel direct, iedere aanraking zie je gelijk terug in de klei en vormen het uiteindelijk tot iets nieuws”.