Baukje Spaltro

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Baukje Spaltro

Gast bij Karin Welhuis: Curaçaolaan 18A

Open atelier op 22/23 juni en 29/30 juni

Aanwezig in Museum Hilversum met een presentatie op zondag 30 juni bij Kunst bij de Koffie

www.spaltro.nl

Vier jaar lang verdiepte ze zich in het boek Sferen van filosoof Peter Sloterdijk. Het werd een reis naar haar innerlijke zelf en toen ze eenmaal zijn stelling ‘waar we zijn, is zinvoller, dan wat we zijn’ kon beamen, trad ze naar buiten. ‘Ik moet de wereld in’.
Zo kwam ‘City Spheres’ tot stand. Een ontdekkingsreis naar de ‘genius loci’, Latijn voor de eigen ziel van de stad  met zijn eigen beschermgeest. Met een fotocamera verkent ze de wijken van de stad. Stedelijke bouwsels in Amsterdam, Den Helder, Turku in Finland. Ze verbleef een maand in Milaan  en recent tekende ze voor een groot project in Arnhem, compleet met een installatie met dichters. Momenteel is in de Zomerexpo in de Fundatie in Zwolle een doek van haar uit Milaan te zien.

In 2018 ontstond onder haar leiding ‘Panorama Inside Out’ in Franeker. Een doek van 40 bij 3 meter, “kunst als verbindend element om samen te creëren (‘community art’)”, vervaardigd samen met een 200-tal psychiatrische patiënten. Haar werkwijze is basaal:  de ondergrond is fluor, “dat alles boycot en dwingt tot een intuïtieve werkwijze.”  Met acryl en olieverf maakt ze het af. Alle kunstwerken worden vervlochten tot een ‘wolk’.  Een gedreven kunstenaar, die per openbaar vervoer haar kunstwerken op een inventieve manier vervoert: in 2 grote rolkoffers, waarin alles precies past.
Baukje Spaltro (Milaan, 1969) heeft zowel Italiaanse als Nederlandse roots.  Ze voltooide  aan de HKU de opleiding Theatervorming, met schilderen als bijvak.  Haar Amsterdamse atelier, gelegen in het monumentale woonwerkpand Tetterode, dat ooit een lettergieterij was, ademt geschiedenis en ambacht.
Omdat het haar niet tijdig lukt om  een Hilversumse ‘city sphere’, te maken,  zal in het museum de wolk van Arnhem te zien zijn. Op de Curaçaolaan is ze te gast bij Karin Welhuis; daar hangt  een selectie van de Milanese wolk.

Entrata Isola CS Milano

Ringhiere Study