Bart van der Voort

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Bart van der Voort

Gaat op GATE 51, Noodweg 51

www.bartvandervoort.nl

Bart van der Voort is beeldhouwer en fotograaf. Hij bewandelde een lange weg om te komen waar hij nu is: Ik heb bijna mijn hele leven foto’s gemaakt, maar moest eerst cameraman worden om te begrijpen dat ik fotograaf was, ik moest fotograaf worden om in te zien dat ik ook beeldhouwer ben en beeldhouwer om in te zien dat ik kunstenaar ben”.

Bart maakt beelden die verhalen vertellen, geïnspireerd op onder andere de Griekse mythologie, maar met nieuwe betekenis in deze tijd. Als fotograaf doet hij vooral werk in opdracht, bijvoorbeeld portretfotografie en interieurfoto’s. Ook legt hij zijn eigen beelden met de camera vast.Bart is een echte lokale kunstenaar. Hij groeide op in een groot gezin in Hilversum. Als kind tekende hij graag. Hij heeft zichzelf nooit kunstenaar willen noemen, ook al zagen anderen hem wel zo, al vanaf de lagere school. Zijn tekeningen, schilderwerken en kleibeelden waren altijd net iets beter dan die van zijn klasgenoten. Bart wilde zelf vliegtuigbouwer worden, maar maakte zich zorgen over de grote hoeveelheid aan huiswerk die dat met zich mee zou brengen. Zijn vader kwam met het idee dat hij naar de Vakschool Schoonhoven zou gaan voor de opleiding goud- en zilversmeden, dit bleek de combinatie van creativiteit en ambacht te zijn die hij zocht.

De Vakschool Schoonhoven was in die tijd, door de nadruk die lag op vormgeving en creativiteit, meer een kunstopleiding dan een ambachtsschool. Tijdens het eerste jaar van zijn opleiding maakte Bart kennis met de heer Sietsma, vakdocent boetseren. Deze leraar was bij eerstejaars niet populair omdat hij meer van je verwachte dan middelbare school mentaliteit, je liet werken met materiaal waar je handen vuil van werden en omdat hij vreemd was, een kunstenaar. Waardering voor deze leraar kwam bij de meesten later pas. Hij wist Bart te motiveren door het onderste uit de kan te halen. Hij beoordeelde hem strenger dan de overige studenten omdat hij zijn talent zag. “Mijnheer Sietsma heeft een belangrijke stempel op mijn creatieve vorming gedrukt”.

Na zijn afstuderen was het tijd om aan het werk te gaan. Bart was er nog niet aan toe om als zelfstandig goud en zilver smid te werken, maar hij zat er ook niet op te wachten dingen te repareren die een ander kapot had gemaakt. Toch begon bij een juwelier als reparateur. Na twee weken kwam hij er achter dat dit werk hem totaal niet uitdaagde. Hij kon zijn creativiteit er niet in kwijt. Ook merkte hij dat het hem niet goed beviel om voor een baas te werken. Hij was echter nog niet zeker genoeg om al voor zichzelf te beginnen dus ging hij op zoek naar ander werk. Zo kwam hij terecht in de televisiewereld, waar hij werk vond als cameraman. Hiervoor moest hij wel weer terug naar school, eerst naar de School voor Fotografie in Den Haag, later naar het COM Santbergen, het opleidingsinstituut van de NOB in Hilversum.

Bart werkte tien jaar als freelance cameraman. Hij kreeg complimenten van zijn collega’s over de kwaliteit van zijn foto’s. “Op een gegeven moment zeiden mijn collega’s tegen mij dat ik prachtige foto’s maakte, maar dat het jammer was dat het met een televisiecamera was”. Hij raakte ervan overtuigd dat stilstaand beeld zijn passie is en besloot de televisiewereld achter zich te laten.Hij ging werken als zelfstandig fotograaf. Zijn passie voor boetseren herontdekte hij vanuit de fotografie: “Ik maak beelden die zich niet laten vangen met fotografie”.

Bart exposeert tijdens de open Atelierdagen (zie foto) onder andere zijn beeld Hylonome.
Hylonome
was een vrouwelijke centaur in de Griekse mythologie. Bij dit beeld fascineerde het Bart enorm om de grens tussen mens en dier op te zoeken en deze soepel in elkaar over te laten gaan. Het materiaal van zijn werk is een gipscomposiet en is beschilderd met blauwe acrylverf. Naast dit beeld exposeert Bart kleine objecten, zijn zogenoemde ‘A Piece of It’: Kleine stukjes van beelden, voor als één heel beeld te veel is.

‘Schedel van sabeltandtijger met daarin de wonderbaarlijke verschijning van een vrouw die gemakkelijk verward zou kunnen worden met een slangemens die Zlata genoemd wordt.’

‘Kronkelend in de bochten van lust of wanhoop, Julia’s wraak.’

Hylonome