Ans Steutel

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS


ANS STEUTEL

 

www.aardegwerk.nl

Ans Steutel heeft haar vroegere arbeidzame leven als verpleegkundige altijd gecombineerd met vele en verschillende creatieve bezigheden.
Totdat Ans bij het creativiteitscentrum bij toeval in contact kwam met klei. Eerst ging ze boetseren, vervolgens bouwen en draaien.

Onder begeleiding van Klaartje Kamerman en Susan Ohler werd de hobby een passie en in 1998 startte ze in Gouda de beroepsopleiding Keramische technieken bij de SBB. Deze opleiding heeft ze, na een paar heerlijke en leerzame jaren in 2002 na een vierde extra leerjaar ‘draaien en glazuren’ succesvol afgesloten. Daarna heeft Ans ook nog workshops bij verschillende keramisten gevolgd.

Aansluitend op de opleiding heeft ze zich verder ontwikkeld, mede door veel te werken en uit te proberen. In 2004 besloot Ans van haar hobby haar beroep te maken. Ze stopte met het werken als verpleegkundige, en Pottenbakkerij Aardegwerk was gestart. “Dit waren weer veel plezierige jaren, met cursussen, veel werken en het exposeren van mijn werk”.

Op dit moment werkt Ans thuis in haar ateliertje achter het huis: “Ik geniet nog steeds enorm van het werken met klei”. Ze doet het nu wat rustiger aan om wat meer ruimte te hebben om eigen werk te kunnen maken. Helemaal rustig aan, lukt haar niet: Ze geeft incidenteel workshops aan kleine groepen. Daarnaast heeft Ans een nieuwe liefde ontdekt: beeldhouwen! “Sinds 2012 heeft ook het beeldhouwen mij gegrepen”. Na een paar workshops bij Peggy Eras (ook Art deelneemster) en Rob Boekhout ben ik bij Giel Clijsters (ook Art deelnemer) terecht gekomen, en amuseert ze zich wekelijks met de beeldhouwkunst.

Ans werkt voornamelijk met plakken klei, deze bewerkt ze eerst met diverse materialen. Zoals het stempelen met bloemen, grassen en kantjes in de nog natte uitgerolde klei. Vervolgens knipt of snijdt ze een mal en verder gaat het op gevoel. Haar inspiratie komt vanzelf en spelenderwijs en intuïtief ontstaat er een vorm. Deze vorm wil ze soms ook open hebben en dan komen er allerlei gereedschappen, zoals een; appelboor en diverse mesjes aan te pas. Ans maakt onder andere gebouwen, objecten, ballen, kommen, schalen en vazen. Tijdens de Open Atelierdagen exposeert ze werk uit fantasie ontsproten objecten, die op gebouwen lijken (zie foto).

Kenmerkend voor haar werk is dat Ans haar beelden glazuurt, soms mat en afgewisseld met glanzend glazuur. Verder laat Ans bijna altijd nog iets van de rauwe klei zien. Ook versiert ze haar objecten vaak met diverse materialen als; sleutels, knoppen, staven en dergelijke. De baktemperatuur is afhankelijk van het glazuur dat ze gebruikt, deze varieert van 1040º tot 1240º.