Anet Kazemier

← DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Anet Kazemier

 

GATE 51,
Noodweg 51, 1213 PW Loosdrecht

www.anetkazemier.nl

Anet (1964) groeide op in het Groningse Oldekerk op de boerderij van haar ouders. Als kind wilde ze boerin worden. Als een van de eerste vrouwen ging ze naar de landbouwschool. Een buurman-kweker bracht haar fascinatie voor bloemen bij. Ze volgde een opleiding tot bloemkunstenaar. Het voerde haar gedurende twaalf jaar over de hele wereld. Ze vervaardigde grote florale objecten voor hotels, beurzen en presidenten.
Het was een zwaar beroep en fysieke klachten dwongen haar tot het zoeken van ander werk. ‘Dit ga ik niet volhouden tot mijn 65e.’ Gedurende zes jaar dreef ze samen met een vriend een bloemenboetiek in het Hilversumse Hilvertshof. Daarna volgde ze een studie aan de Fotovakschool. ‘Vooral macro-fotografie vind ik heel leuk en natuur spreekt mij zó aan. Maar het is best moeilijk je brood te verdienen als fotograaf.’
Wéér een studie, ditmaal aan de kunstopleiding ‘De Kleine Tiki’ in Breda, een soort coaching door kunst. Ze maakte kleine ballerinaatjes. Daar moet je wat mee doen, was het stimulerende advies. De opleiding leverde ook introspectie op: ‘coaching is niet écht mijn ding. Ik wil liever zélf creëren’. Ze ontdekte de Vrije Academie Beeldende Kunst in Zeist en studeerde er in 2016 af. Haar eindexpositie was in de Gate 51. Het was daar Romanina Mandricardo die haar onderdak aanbood in de tuin van de Gate. Daar houdt Anet atelier – in een kleine ruimte,  aangevuld met een heuse Pipo-wagen als verblijf overdag. Trots laat ze haar bronzen beeldjes zien. ‘Dat zijn mijn kindjes.’ Op sokkels van Belgisch hardsteen en gegoten in de bronsgieterij van Hans Steylaert in Waardenburg.

Verrassend zijn haar kippengaas-sculpturen
‘We moesten een werkstuk maken met niet-geijkt materiaal en zo ik kwam ik op kippengaas. Het gaat me steeds gemakkelijker af. Het lukt steeds beter om er details in aan te brengen’. Ze laat een dansend koppel en een liggende vrouw zien. Echte eye-openers zijn haar recent vervaardigde schapen. Anet omwikkelt ze met felle neonkleurige garens, bewerkt ze met ‘glow in the dark-paint’, zet er black light op en… in het donker staan ze daar dan te gloeien.
Een veelzijdige kunstenaar. Kan je ervan leven? ‘Helaas niet.’ Ze werkt regelmatig als freelance bloemkunstenaar, in Nederland, Kenia, Moskou. Vaste beurzen en evenementen waar ze zich kan uitleven in haar bloemobjecten.

Anet exposeert in haar atelier en in de tuin van Gate 51.